onsdag 24 november 2010

[ Lusse Lelle ]


Tidigare år har jag bakat lussebullar med kesella i eftersom det sägs att de ska bli saftigare. I år körde jag på ett annat, kanske mera klassiskt recept, som resulterade i jättegoooda bullar! Lite frasiga på ytan och saftiga innuti. Nu råkade jag ha i en aningens för mycket smör (nästan det dubbla, oooppps) kanske var det därför de blev så goda, och säkert kaloribomber utan dess like! Haha!
 


45 st

50 g margarin eller smör
 5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1 1/2 liter vetemjöl

1-2 påsar saffran à 1/2 g
1 st sockerbit
125 g margarin eller smör
1 1/2 dl socker
1 ägg

ägg till pensling, russin till garnering

Smält 50 g matfett och häll i mjölken. Ljumma degspadet tills det är 37 grader. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, 2 tsk socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.


Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i mortel. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt saffran och ägg. Arbeta in saffranssmeten i den jästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma lussekatter, julkusar eller liknande.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 250 grader, varmluftsugn till 200 grader. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt saffransbrödet svalna övertäckt med bakduk.




 

4 kommentarer:

  1. Det är ju bara jul en gång om året ju - och då får smak gå före allt!!!
    Mums!

    SvaraRadera
  2. Åh vad smaskigt! Fina de blev! Vi ska baka saffran på fredag,Kram Agnetha

    SvaraRadera
  3. Jag lovar - jag har aldrig ätit så smarriga lussebullar! Tack gumman för det goda fikat!
    Kramizar Mammis

    SvaraRadera
  4. Åh så duktig du är! Mina gäster kommer att få färska lussekatter i morrn - från ICA... ; )

    SvaraRadera